Faalangst kunnen we simpelweg omschrijven als ‘de angst om te falen’. Faalangst is in mindere mate bij iedereen aanwezig en is zelfs functioneel, maar faalangst kan soms omslaan in negatieve faalangst. Negatieve faalangst, is faalangst die het functioneren van een kind negatief beïnvloedt.
De uitgangspunten van onze faalangsttraining:
- Afstemming op de persoon:
Met onze individuele aanpak, kunnen we de veilige omgeving waarborgen die nodig is om vrijuit over faalangst te praten. Bovendien kunnen we op deze manier de faalangsttraining afstemmen op uw kind. Dit is erg belangrijk omdat er verschillende vormen van faalangst zijn en zo de kern van het probleem per persoon kan worden aangepakt. - Rationeel Emotieve Therapie (RET):
RET vormt de basis van de faalangsttraining. Dit betekent dat er wordt uitgegaan van de gedachte dat niet de gebeurtenis zelf, maar de negatieve gedachten, bepaalde gevoelens veroorzaken waardoor prestaties worden beïnvloed.
De faalangsttraining bestaat uit de volgende onderdelen:
- Een intakegesprek
- Een afspraak waarin vooral informatie wordt verzameld aan de hand van vragenlijsten en een gesprek. De bevindingen hiervan worden gebruikt om de training persoonlijk af te stemmen.
- Zes trainingsmomenten. De eerste afspraken vinden in elkaar opeenvolgende weken plaats, waarna er steeds wat meer tijd tussen de afspraken komt. Op die manier is er tijd en ruimte om het geleerde in de praktijk te brengen.
- Na de zes trainingsmomenten wordt er een evaluatiegesprek ingepland om de stand van zaken te bespreken en om te bepalen of er nog aanvullende begeleiding nodig is.